Da li je grejanje na pelet zaista isplativo i povoljno

Poslednjih nekoliko godina ste  verovatno čuli da mnoga domaćinstva počinju da usvajaju pelet kao vrstu ogreva za svoj dom. Uglavnom je to jer su došli do saznanja da će im grejanje na pelet dodatno sniziti troškove, pre svega zbog visoke iskorišćenosti ovog grejnog resursa, a pored toga i zbog svoje ekološke prednosti. U nastavku teksta saznajte koje su to prednosti samog grejanja na pelet, ali i mane koje mnogi prodavci ovog resursa ne napominju potencijalnim korisnicima, a koje bi svakako trebali da znaju.

Jedna od prednosti grejanja na pelet jeste retko loženje

Mnogi kotlovi koji su predviđeni za grejanje na pelet imaju ugrađene pregrade koje služe skladištenju peleta koji se koristi ravnomerno i mogu skladištiti zalihe za čak i do nekoliko meseci grejanja, u zavisnosti od snage i kapaciteta kotla. Jedino vreme je utrošeno na loženje i razvijanje temperature koja zavisi od određenih faktora, ali možemo reći da ovakav vid loženja u najmanju ruku štedi mnogo vremena, u odnosu na recimo peći na drva, koje ponekad moramo ložiti i do par puta dnevno.

drveni-pelet

Relativno čisto gori i ekonomičan je

Kotlovi na pelet u sebi imaju ugrađene ventilatore koji vazduhom snabdevaju kotao za vreme gorenja i potpomažu sagorevanje. Pored toga, taj ventilator donekle reguliše i to što pri grejanju na pelet, reguliše nastanak dima kojeg je obično malo više na početku zagrevanja. Što se tiče ekonomičnosti, mnogo manje novca ćete potrošiti na pelet nego na recimo vid grejanja na lož ulja, gasa, propana i njima sličnih.

Lakši je za pripremu i skladištenje

Pri korišćenju peleta nećete imati problem, kao ni dodatno oduzimanje vremena koje ste imali sa struganjem i cepanjem drva, već ćete samo biti u obavezi da skladištite džakove koji su mnogo kompaktiji i lakši za slaganje od drva. Težina džakova peleta se obično kreće oko 20kg i zauzeće dosta manje prostora nego što su to činila drva.

pelet-u-džaku

Grejanje na pelet ima i svoje mane…

Iako je pogodan za mnogo toga i obezbeđuje mnoge koristi, grejanje na pelet ima i svoje mane…

Kotlovi na pelet zavise od struje

Ukoliko živite u delu grada u kome često nestaje struja, topla preporuka je da ne uzimate kotao na pelet. Pored toga što nedostatak struje znači da nećete moći da se grejete dok ne stigne struja, nije ni poželjno za rad kotla da često ostaje bez električne energije. Međutim taj problem su počeli da rešavaju uvođenjem kotlova na pelet koji mogu i pasivno da rade kada nema električne energije.

grejanje na pelet -kotao na pelet

Izazivanje buke je opštepoznato kod ovih kotlova

Svi oni koji poseduju kotlove za grejanje na pelet reći će vam da su ovi kotlovi jako bučni i da im ponekad jako smeta ta buka. Samim tim što ovi kotlovi poseduju ventilator za snabdevanje vazduha za sagorevanje, kao i drugi koji služi za cirkulisanje vazduha u prostoriji koju zagreva, neminovno je da će sve to izazivati buku u prostoriji u kojoj je kotao. Ukoliko vam se kotao na pelet ne nalazi u kotlarnici ili podrumu, nego u nekoj prostoriji gde boravite, to može predstavljati veliki problem po pitanju vašeg sna.

Kotlovi na pelet su izolovani

Iako ovo za nekoga može biti dobra stvar, za mnoge ljude koji zimi vole da se približe kotlu ili peći i da uživaju uz pucketanje drva i ili uglja i ujedno se ogreju, takva sitacija neće biti moguća i sa kotlovima na pelet. Oni ne šire toplotu oko sebe kao što to čine druge vrste peći.

grejanje-pored-vatre

Moraju se održavati

Postoje mnogi delovi ovih vrsta kotlova za koje predlažu da je potrebno godišnje održavanje kako bi pravilno funkcionisali, što predstavlja dodatnu složenost upravljanja, kao i dodatne troškove za efikasno grejanje. Ti delovi su zapravo pokretni delovi kao što su na primer duvaljke, senzori, spirale za isporuku i njih je potrebno održavati.

Cena peleta ponekad može biti i previsoka

Povremeno se na tržištu dešavaju nestašice peleta, pa samim tim u zavisnosti od tražnje cena peleta može znatno porasti što bi vam moglo izazvati dodatne i neplanirane troškove.

Da rezimiramo, grejanje na pelet u nekim slučajevima može biti jako isplativo i poželjno, ali isto tako može biti i jako nezgodno za vas. Od samog održavanja opreme, preko nabavljanja i svega ostalog, mnoga domaćinstva izbegavaju ovakvu vrstu grejanja i u poslednje vreme se opredeljuju za grejanje na kotlovima predviđenim za ugalj. To su nove vrste kotlova koji su dizajnirani i razvijeni tako da poseduju visoku iskorišćenost uglja do čak i 95% i mnogi smatraju da će u budućnosti oni biti jedni od najekonomičnijih rešenja za domaćinstva. Više o ovim kotlovima saznajte u sledećem tekstu.

 

By | 2018-07-12T17:13:22+00:00 July 12th, 2018|Uncategorized|

NOVO U PONUDI!

  • Kupovina kotlova na kredit 
  • Kupovina uglja na čekove       građana
SAZNAJ VIŠE
close-link
BESPLATAN PREVOZ UGLJA U RADIJUSU 15KM OD STOVARIŠTA